Поиск

  • Статьи

Підготовка житла до зимового періоду

Зима обіцяє бути суровою – потрібно готуватися до морозів. Декілька порад, як утеплити приватний будинок та квартиру.

 

Цього року осінь видалась холодною, отже утеплювати житло прийдеться вже зараз. Тим паче, що до опалювального сезону залишилось ще як мінімум дві неділі, а опалювати обіцяють не на всю силу. Ми підготували декілька рішень, як зустріти зиму підготовленим.

 

Вікна

Про те, як утепляти дерев`яні вікна, мабуть, знає кожна людина, народжена до 1990-х. Поролон або старі газети помістити в щілини вікон та заклеїти зверху клейкою стрічкою. На сьогоднішній день мало у кого залишились дерев`яні вікна, а склопакети, не дивлячись на свою герметичність, також пропускають холод. Для пластикових рам зручно використовувати спеціальну теплозберігаючу плівку. З однієї сторони плівка покрита металевим напиленням, не випускаючим тепло з приміщення, але прозорим для світла. Головне – прослідкувати, щоб плівка була приклеєна до скла стороною з металевим напиленням. Перед тим, як шукати проблемні місця в самому вікні, потрібно переконатись, що немає щілин в віконному проймі. Особливо це відноситься до будинків пострадянської постройки – з їх кривими стінами та нерівними стелями, або ж стіну могли пошкодити під час заміни вікна. Самий простий спосіб – забути щілини монтажною піною, але потім прийдеться потрудитись, щоб зрізати її залишки та  привести зовнішній вигляд вікон в порядок. Більш копіткий варіант – замазка з гіпсу та крейди в пропорції 2 до 1 з водою.

 

Двері

Ще один фактор тепловтрат в квартирах – вхідні двері. Навіть якщо самі двері оббиті поролоном, холод може просочуватись через щілини між рамою та стіною – таким чином втрачається до 20% тепла. В такому випадку потрібно вчинити так само, як і з вікнами – продути монтажною піною та замазати гіпсовим розчином.

Не буде зайвим і ущільнювач – зміряйте зазор між дверима та рамою, таку ж товщину має мати ущільнювач в зжатому стані. Головне – не переборщити з товщиною, інакше замки будуть важко зачинятись.

Якщо ваші двері – просто аркуш заліза, обварений куточками, її можна заповнити утеплюючим матеріалом. Для цього можна використовувати пінополістирол – він тонший і щільніший за звичайний пінопласт. Приклейте блоки пінополістиролу рідкими цвяхами до заліза, а зверху накрийте їх аркушем ДВП або дерев'яною вагонкою. Так двері стануть тепліші і наберуть естетичнішого вигляду.

Дерев'яні двері утеплювати складніше – вона не має відкритих порожнин, куди можна без проблем помістити утеплювач, при цьому двері можуть бути порожнистими усередині, що не сприятиме збереженню тепла. Класичні радянські вхідні двері – дерев'яна коробка, зовні оббита поролоном і затягнута дерматином. Така конструкція збереже тепло, але не забезпечить безпеки квартири, та і під'їзні вандали можуть легко пошкодити дерматин, так що, у будь-якому випадку, вхідні двері краще зробити з металу.

 

Дах будівлі

Власники приватних будинків стикаються ще з одним джерелом тепловтрат, це – дах. Як стверджує Київенерго, 25% тепла приватні будинки втрачають через дах.

Сам дах варто утеплювати, якщо ви збираєтеся використовувати горище як житлове приміщення, якщо ж немає, то досить буде утеплювати саме горище. Спочатку потрібно провести ревізію дерев'яних конструкцій крівлі, перевірити їх міцність і обробити протипожежним складом і антисептиком.

Утеплення даху є таким собі "пиріг" - це гідроізоляція, безпосередньо утеплювач, пароізоляція і внутрішня обробка (в разі населеного горища). Слід пам'ятати, що між шарами обов'язково має бути повітряний прошарок для висихання вологи, що утворилася. Бажано влаштувати вільну циркуляцію повітря між шарами. Для цього потрібно зробити отвори на конику даху і в свісі, під козирком. Крокви слід з усіх боків заховати в гідроізоляцію для уникнення їх намокання.

Які вибрати матеріали? Для зовнішньої гідроізоляції підійде руберойд – цей матеріал відмінно себе зарекомендував за десятиліття використання. Як утеплювач можна використовувати мінеральну вату або пінопласт.

"Пиріг" утеплення плоских дахів складається з такої ж начинки, хіба що додається один верхній шар – це дренажний шар. Дах можна усипати керамзитом або дрібним щебенем – це допоможе уникнути калюж і просочування води через шари утеплення. Як утеплювач підійде базальтова мінвата – вона довговічна, пожежобезпечна, а головне – володіє низькою теплопровідністю і високою паро проникністю.

 

Підлога

Якщо в міській квартирі електрична "тепла підлога" - єдиний варіант вирішення проблеми холодної полови, то в заміському будинку утеплювати пів можна і своїми руками. Якщо основа підлоги – бетонна плита, утеплювати його можна плитами з мінвати або пінополістиролу. Для додаткової міцності зверху утеплювач можна покрити бетонним стягуванням, заздалегідь накривши його монтажною сіткою.

Дерев'яні підлоги виключають велике навантаження, тому утеплювати їх можна лише легкими утеплювачами – мінеральною ватою або пінопластом. Зверху утеплювач накривається теплим лінолеумом або килимовим покриттям.

 

Фасад

Останніми роками в Україні стало популярним утеплення фасадів квартир. Частенько це дуже економний варіант – на бетонну поверхню зі всіма нерівностями клеяться плити пінопластів, встановлюється монтажна сітка, а зверху – штукатурка. Конструкція досить недовговічна – штукатурка відшаровується, при сильних поривах вітру пінопласт відлітає. До того ж, в панельних будинках від таких "клаптевих" утеплень порушується міцність конструкції всього будинку – сусідні панелі перебувають в різних температурних режимах, від чого вузли, що сполучають їх, деформуються.

Краще витратити гроші на внутрішнє утеплення квартири, або зібратися всім будинком на якісне утеплення мінеральною ватою з дотриманням всіх умов гідроізоляції і точок роси. Не варто забувати і про центральне опалювання. Заміните радіатори на ефективніші, не захаращуйте їх меблями – це знижує їх тепловіддачу на 20%. Темна фарба збільшить ефективність батареї на 5-10%, проте не переборщите з товщиною покриття. Допоможе і тепловідбивний екран на стіні за радіатором.

Комментарии0

комментариев нет, пока...

Подписаться на новости
На лифте быстрее