Поиск

  • Статьи

Плюси і мінуси верхніх та нижніх поверхів в багатоквартирних будинках

У людей, плануючих купити квартиру в багатоповерховому будинку, часто виникають питання: якому поверху віддати перевагу, що краще з точки зору безпеки, комфорту, зручності – жити на першому поверсі, на останньому або де-небудь «посередині»? Спробуємо розібратися.

 

За даними рієлторов, перші поверхи користуються невеликим інтересом. Зазвичай вартість квартири на першому поверсі може бути на 10-15% нижче в порівнянні з іншими квартирами в тому ж самому будинку. У деяких будинках (наприклад, в хрущовках) ця різниця може досягати навіть 20%.

 

З останніми поверхами ситуація дещо інша. У старих багатоповерхівках квартира на останньому поверсі теж може коштувати дешевше, оскільки її власники обгрунтовано побоюються протікань. До того ж прямо з даху, через вікна і балкони, в квартиру можуть забратися злодії. Втім, в сучасних будівлях є технічний поверх, тому жодних протікань бути не може і забратися через дах в квартиру складніше. У таких будинках останній поверх, навпаки, інколи буває найдорожчим. Але зазвичай в стандартному багатоповерховому будинку найбільшим попитом користуються поверхи з четвертого по сьомій, вони ж зазвичай і стоять дорожче за останніх.

 

Давайте розглянемо кожен поверх з точки зору його плюсів і мінусів

 

1 поверх

 

З точки зору безпеки - оптимальний, при обваленнях або пожежах його мешканцям найпростіше покинути будинок. Зате розташовані на перших поверхах квартири незрідка грабують, а це означає, що доведеться витратитися на захист від зловмисників (грати на вікна, добротні двері або сигналізацію). Крім того, в старих будинках на перших поверхах інколи буває сиро, відчувається неприємний запах з підвалу і з вулиці.

 

2 поверх

 

Як і перший, він досить безпечний в разі надзвичайних випадків, але і всі недоліки першого поверху у нього є. Другий поверх зручний для літніх людей і сімей з маленькими дітьми, особливо якщо в будинку немає ліфта або він погано працює – сюди нескладно піднятися пішки.

 

3 поверх

 

Багато мешканців старих п'ятиповерхівок до цих пір вважають його кращим варіантом, оскільки він є своєрідною «ідеальною серединою»: сюди неважко піднятися навіть при зламаному або зовсім відсутньому ліфті, запахи і вогкість з підвалу на третій поверх не проникають. Але самостійно підняти на цей поверх меблі, пральну машину або холодильник вже складно.

 

4-6 поверхи

 

Тут вже практично не відчуваються автомобільні вихлопи та не дуже шумно. І відносно невисоко доведеться підійматися, якщо зламається ліфт, хоча і не так легко, як на другий поверх.

 

7 поверх

 

Для сучасного багатоповерхового будинку сьомий поверх вважається оптимальним варіантом (якщо, знову ж таки, забути про можливу поломку ліфта). Тут практично не чутний вуличний шум, досить високий для того, щоб забути про автомобільні вихлопи, але і страх висоти ще не відчувається. Якщо боїтеся висоти або погано себе відчуваєте, піднімаючись на верхні поверхи, краще зупинитися тут і не намагатися оселитися вище.

 

8-16 поверхи

 

Як правило, на цих поверхах найсвітліші квартири, звідси відкривається непоганий вид. Але якщо людина боїться висоти, краще так високо не забиратися. Крім того, в старих багатоповерхівках на верхніх поверхах інколи виникають проблеми з натиском води. Втім, мешканці нових будинків з цією проблемою стикаються рідко.

 

Вище 16 поверху теж ясно і гарний вид. Але з точки зору пожежної безпеки верхні поверхи – не кращий вибір: спускатися звідси і складно, і довго. З іншого боку, якщо поверх останній або передостанній, допомога може бути надана з даху.

 

 

 

Комментарии0

комментариев нет, пока...

Подписаться на новости
На лифте быстрее